Show menu

Teden vseživljenskega učenja in Parada učenja 2018

Primorsko-notranjska regija,

TVU ali »Hej, učenje je lahko zabavno!«

Ljudska univerza Postojna že 23-ič zapored sodeluje na vseslovenskem festivalu, ki opozarja na pomen in koristi vseživljenjskega učenja. V mesecu in pol se v državi tako odvije skoraj 10.000 brezplačnih dogodkov, ki jih usmerja slogan »Slovenija, učeča se dežela«. Bistvo dogodkov pa se skriva v druženju, medgeneracijskem povezovanju ter izmenjavi informacij, znanj in spretnosti, ki poteka v prisrčnem spomladanskem vzdušju.

Brez učenja več ne gre – če je sploh kdaj šlo. A žal je učenje zaradi neustreznih pristopov že zdavnaj dobilo neprijeten prizvok. Namen TVU je, da prikaže pravi obraz učenja ter ga obarva z radoživostjo in  mikavnostjo, ki mu po naravi pripadata. Učimo se zato, da več vemo, znamo, sprejmemo, imamo in dosežemo. To je vsajeno v temeljno potrebo človeka po rasti. Zato se učenju res ne gre izogibati in za vzpostavitev bolj prijateljskega odnosa z njim morda potrebujemo le bolj pozitivno izkušnjo. Dejavnosti TVU omogočajo prav to.

Skupaj z več kot 30 soprireditelji bo Ljudska univerza Postojna pripravila zanimive in raznolike učne dogodke, tako da bo vsakdo lahko našel kaj primernega zase. Koledar bo objavljen v začetku maja na spletnih straneh prirediteljev, v lokalnih glasilih in družabnih omrežjih. Informacije o vseh dogodkih pa lahko spremljate na spletni strani nacionalnega koordinatorja TVU: http://tvu.acs.si/predstavitev/.

Letošnje dogodke bo v Postojni dodatno razgibala Parada učenja, ki bo potekala v petnajstih krajih po Sloveniji. Ta pomeni niz pestrih predstavitev priložnosti za vseživljenjsko učenje v naši regiji, odvijala pa se bo v sredo, 16. maja 2018. Zasnovali smo jo kot `sejem` priložnosti za učenje in ustvarjalnost na javnem mestu – udeležencem bodo namenjene informativne in svetovalne stojnice, predavanja, delavnice, projekcije, nastopi učečih se, kulturni nastopi različnih generacij in drugi, za široko javnost privlačni dogodki. Parada razživi naše mesto in poveže različne akterje, ki v Primorsko-notranjski regiji skrbijo za rast in širjenje znanja. Zato ne gre le za praznovanje in promocijo vseživljenjskega učenja, ampak tudi za spodbujanje sodelovanja, druženja in medsebojnih izmenjav, ki jih v sodobni družbi vse bolj pogrešamo. Parada učenja s svojo barvitostjo, navdušenjem in iskrivostjo tako najbolj neposredno razblinja mit o neprivlačnosti učenja.

Podrobnosti o dogajanju lahko v mesecu maju spremljate na spletni in Facebook strani Ljudske univerze Postojna. Vabimo vas, da se nam (tudi) letos pridružite na katerem izmed dogodkov praznika učenja in učečih se.

TVU 2018:

- Uradni termin: 11.–20. maj.

- Širši termin: 11. maj – 30. junij.

- Parada učenja: 16. maj