Show menu

ZAČETNI TEČAJ ŠIVANJA IN KROJENJA

19. 9. 2019

Tečaj bo potekal v prostorih Ljudske univerze Postojna, ob ponedeljkih in četrtkih od 17h do 20h, s pričetkom v ponedeljek, 14. oktobra 2019. Tečaj obsega 8 delavnic po 3 ure, skupaj 24 ur.

Cena tečaja: 120 EUR

Tečaj je primeren za začetnike, torej tiste, ki še nikoli niso šivali s šivalnim strojem, pa tudi za tiste, ki imajo že nekaj izkušenj s šivanjem in bi svoje znanje radi nadgradili s krojenjem, prilagajanjem krojev svoji postavi, spoznali pravi vrstni red postopkov šivanja...

Udeleženci se bodo v prvih urah spoznali  z gospodinjskim šivalnim strojem za tkanine (napeljevanje sukanca in uravnavanje napetosti, spoznavanje različnih tačk, učenje različnih šivov in obdelav...). Za vajo bodo zašili nakupovalno torbico z ročaji ali nahrbtniček na zateg. Nadaljevali bodo z jemanjem svojih mer, s spoznavanjem kroja za krilo in zgornji del ter risanjem oz. prilagajanjem le-tega svojim meram. Glede na svoje želje in sposobnosti bodo ukrojili in sešili klasično krilo. Spoznali se bodo z različnimi elementi – všitki, zadrga, pas, žep, podloga, obloga, medvloga... Po svoji meri bodo naredili tudi enostavnejši top z všitki, tuniko ali obleko brez rokavov.

Tečajniki bodo tekom programa osvojili veliko šiviljskih in krojaških veščin ter pridobili dovolj prakse, da bodo lahko samostojno šivali tudi doma, obenem pa domov odnesli do dve oblačili, ki so jih na tečaju sami zašili.

Pripomočki, ki jih tečajniki potrebujejo: šivalni stroj (zaželen je lasten, možno si ga je pa tudi brezplačno izposoditi), večje kose papirja (krojne pole ali pak papir), ravnilo, šiviljski meter, svinčnik, škarje, šiviljsko kredo, bucike, barvne sukance, blago za realizacijo oblačil (na prvi delavnici ga ne potrebujete, o nadaljnjih potrebah se bomo dogovarjali sproti).

Na prvo srečanje naj prinesejo kompaktnejše blago (pol tekočega metra, lahko tudi kos 50x100cm) za torbico oz. nahrbtniček, ter zgoraj naštete potrebščine z izjemo blaga za oblačila.

Tečaj bo vodila Mateja Premrl, uni. dipl. inž. obl. tekstilij in oblačil.

Dodatne informacije in prijave v tajništvu Ljudske univerze Postojna, Ljubljanska 2, 6230 Postojna ali na telefon 05/721 12 80 ali e-naslov lu-postojna@zavod-znanje.si.