Show menu

Utrinki z dogodka Obudimo stare igre

1. 7. 2020

Igrajmo in družimo se na prostem!

ŠTUDIJSKI KROŽEK OBUDIL STARE IGRE IN POPESTRIL MOŽNOSTI ZA DRUŽENJE V SREDIŠČU POSTOJNE

Ljudska univerza Postojna letošnje izobraževalne dogodke zaznamuje s 60-letnico svojega delovanja in še bolj navdušujoče širi znanje v lokalnem okolju.

Z današnjim odprtjem razstave je bilo javnosti predstavljeno, kaj je ustvaril študijski krožek »Obudimo stare igre«, pod mentorstvom Jerneje Sojer Smerdu, ki je obudil stare igre in z naborom priljubljenih talnih iger v središču Postojne poskrbel za dodatno možnost druženja v našem lokalnem prostoru ter medsebojno, tudi medgeneracijsko, povezovanje.

V okviru prijetnega dogodka, kjer so zbrane nagovorili vodja OE Ljudske univerze Postojna Tina Bazjako, direktorica občinske uprave Občine Postojna Marina Rebec, mentorica študijskega krožka Jerneja Sojer Smerdu ter tudi udeleženke študijskega krožka Metka Uhelj, Erika Smrekar, Slavka Smerdu Urh in Mojca Smajila, je bila pripravljena priložnostna razstava fotografij in iger, ki bo v avli stavbe, na Ljubljanski cesti 2, na ogled čez poletje, udeleženci pa so bili povabljeni tudi na ogled lokacij in iger v mestnem središču.

Preproste, a tradicionalne igre na prostem so del naše kulturne dediščine, pomenijo pa tudi sprostitev, druženje in povezovanje ter bogat spretnostni, domišljijski in socialni razvoj.Ker igre pomenijo igrivost, je bilo takšno tudi vzdušje zaključnega dogodka. Prisotni so se z veseljem spomnili iger svoje mladosti, starši so svojim otrokom pojasnjevali pravila, otroci pa vedoželjno poskakovali po igralnih poljih ter vsi skupaj ustvarili družabno priložnost in prijetno izkušnjo, ki je bila tudi namen tega študijskega krožka. Pri tem pa se je seveda skrbno upoštevalo omejitve in ukrepe, ki jih določa trenutna situacija s koronavirusom.

»S študijskim krožkom »Obudimo stare igre« smo želeli obuditi in izbrati najbolj privlačne igre iz naše preteklosti, obenem pa spodbuditi starše in otroke, da vsaj za nekaj časa opustijo uporabo moderne tehnologije ter se skupaj odpravijo v park, na trg ali pred blok. V krožku so se zbrale zavzete udeleženke in ustvarjale od novembra 2019 do konca junija 2020.Krožek si je zastavil izobraževalni in akcijski cilj. Izobraževalni cilj je zajemal raziskovalno delo in odkrivanje iger iz preteklosti, sprva po principu obujanja iger, ki smo jih različne generacije igrale v svoji preteklosti. Mentorica in udeleženke smo jih skupaj izmenjale skoraj 100. Šele nato je sledilo iskanje z viri, kot so knjige, članki in ostala strokovna literatura ter končno risanje talnih iger na izbrane lokacije v središču Postojne.« (Jerneja Sojer Smerdu)

Talne igre in table z navodili so umeščene na tri lokacije v mestnem središču Postojne. Vabljeni k igri v mestni park, k igralom na mestni trg ali k osnovni šoli Miroslava Vilharja!