Show menu

Računalniške vsebine, nepogrešljiv del našega vsakdana

11. 4. 2021

Ker tehnološki razvoj močno napreduje, s tem pa se povečujejo tudi potrebe oziroma zahteve, ki jih moramo imeti posamezniki, da lahko opravljamo svoje delo ter se uspešno prilagajamo spremembam, ki so praktično del našega vsakdana, je osnovno poznavanje računalništva že skorajda nujna. Sploh glede na zadnje obdobje, ko smo zaradi razmer večino aktivnosti preselili na splet oziroma se jih ureja na daljavo, so te veščine in znanja še toliko bolj zaželena.

Na Ljudski univerzi Postojna smo se odzvali na potrebe in izvajali brezplačni tečaj računalniške pismenosti za odrasle. V okviru 40-ih tečajnih ur, smo udeležence opremili z osnovnim znanjem, ki jim bo pomagalo pri vsakdanjem rokovanju z računalnikom. Tečaj, ki mu je prisostvovalo 10 udeležencev, je potekal deloma v živo, deloma na daljavo in sicer od oktobra do marca.

Izvajalec tečaja, Sandi Bobek o tem, kako je potekal tečaj in kakšne vsebine je delil med udeležence: »Glede na aktualne razmere je bila ena prvih tem spoznavanje programa Zoom, kar smo kmalu tudi začeli uporabljati v praksi, saj smo se morali zaradi ukrepov iz učilnice preseliti za domače računalnike. Naslednjih nekaj predavanj je tako potekalo na daljavo. Ko je bilo mogoče, smo se vrnili v učilnico in tako tečaj zaključili kot je treba - v živo. Na tečaju smo spoznali zgradbo in delovanje računalnika, se naučili, kako si uredimo datoteke in mape ter osnovnega oblikovanja besedil s programom Word. Spoznali smo se tudi s programom Excel. Organizirali smo svoje poštne predale in na spletu našli kakšno uporabno informacijo.«

Ena izmed udeleženk, Mojca P. je ob zaključku tečaja izrazila veliko zadovoljstvo nad možnostjo brezplačne udeležbe na tečaju: »Ker računalnika ne uporabljam vsak dan, tudi v službi ne, ti stvari, ki si se jih naučil v šoli (veliko let nazaj), gredo iz glave. In  potem nekaj potrebuješ, pa ne gre... Hvala predavatelju Sandiju za vse predstavljene teme, za vse odgovore na vprašanja, predvsem pa potrpežljivost. Udeležba na tečaju pripomore, da osvežiš znanje, pridobiš novo znanje in "greš pogumnejše naprej".

V kolikor potrebujete kakršnokoli pomoč pri rokovanju z računalnikom ali si želite nadgraditi svoje znanje, smo vam na Ljudski univerzi Postojna z veseljem na voljo. Spremljajte nas, saj izvajamo redne, tudi krajše in brezplačne tematske delavnice na to temo, vsak delovni dan pa deluje tudi naše Središče za samostojno učenje, kjer imate na voljo uporabo računalnikov ter tudi strokovno pomoč pri uporabi le-teh.

Pogumno se podajte v svet raziskovanja in osvajanja novih veščin!