Show menu

OB DNEVU ZEMLJE VZPOSTAVLJAMO PUM-O VRTNARSKI KOTIČEK

22. 4. 2021

Program PUM-O (projektno učenje mlajših odraslih) v okviru vsakodnevnih, skrbno načrtovanih aktivnostih, udeležencem ponuja raznolike in kakovostne vsebine in dejavnosti, s katerimi mladi krepijo svoja znanja, pridobivajo številne izkušnje, se učijo odgovornosti in preostalih veščin, pomembnih za vsakdanje življenje. Pumovce je med drugim zelo navdušilo tudi vrtnarjenje, saj upravljajo del Užitnega in čutnega parka v središču Postojne, kjer se nahaja tudi vrt za obdelovanje. Mladi na vrt zahajajo redno, vsak teden. Na njem gojijo zelišča in druge pridelke, ki jih uporabljajo za kuhanje in peko. Vrt pa je tudi odličen prostor za izvedbo številnih delavnic.

»Letos smo pod vodstvom g. Marka Cvetka (agronom) uredili gredice z zelišči, obrezali smo sadno drevje in posadili maline. Sedaj bomo zelišča porezali. Vrt bomo redno obiskovali in pleli. Zelišča bomo redno obirali in pripravljali slastne kuharske PUM-O specialitete. Na vrtu se bodo odvijale tudi različne delavnice na temo sproščanja, poznavanja zelišč in narave….itd.« strokovna sodelavka v programu PUM-O Ksenja Sulič

Poleg tega, da je preživljanje prostega časa v naravi vedno blagodejno, je pri tem pohvalno predvsem zanimanje mladih, da se odločajo za pridelavo svojih pridelkov.

Kot navaja strokovna sodelavka udeleženci skozi te vsebine spoznavajo uporabno vrednost zelišč in vrta na sploh. »Naučijo se medsebojnega sodelovanja, izmenjujejo si izkušnje in pridobivajo delovne spretnosti. Udeleženci imajo možnost spoznati poklic vrtnarja, agronoma… Naučijo pa se tudi pomena bivanja v naravi.«

Naj bo današnji Dan Zemlje tudi vam spodbuda za odhod na vrt, sprehod v čudoviti okolici ali pa zgolj razmislek o tem, kako dragocena je narava, ki nas obdaja. Mladi Pumovci se tega zavedajo in na Ljudski univerzi Postojna si bomo prizadevali, da bomo to navdušenje nad vrtnarjenjem med udeleženci gojili še naprej.

Odslej bomo z vami vsak mesec delili utrinek z vrta, poimenovan kar PUMO VRTNARSKI NASVET, ki vam bo podal zanimive nasvete in delil dogajanje z vrta s središča Postojne.