Show menu

Naše tečajnice so ponosno pokazale svoje izdelke

12. 5. 2021

Med tečaji, ki vedno znova navdušijo udeležence, so nedvomno tečaji šivanja in krojenja. Prizadevamo si namreč, da v okviru naše ljudske univerze izbiramo in izvajamo aktualne in zanimive vsebine, predvsem pa se osredotočamo na izražene potrebe in želje v lokalni skupnosti. Šivanje je nedvomno prijeten in uporaben hobi, ki predvsem ženskam pomeni tudi sprostitev ter priložnost za izražanje ustvarjalnosti.

V prvem delu letošnjega leta smo na Ljudski univerzi Postojna tako izpeljali že drugi začetni tečaj šivanja in krojenja. 24-urni tečaj, primeren tako za začetnike kot tudi tiste malo bolj vešče šivanja, je vodila Mateja Premrl, uni. dipl. inž. obl. tekstilij in oblačil, odlikovalo pa ga je izjemno prijetno in pozitivno vzdušje. Pet udeleženk, ki se je srečalo na osmih srečanjih, je tekom programa osvojilo veliko šiviljskih in krojaških veščin. Pridobile pa so tudi dovolj prakse, da bodo odslej samostojno lahko šivale tudi doma.

Poleg pridobljenih veščin, vodja tečaja izpostavlja tudi širši pomen tovrstnih tečajev: »Vsaka udeleženka je imela svojo, zanimivo zgodbo, zakaj si je tako želela pridružiti tečaju. Tokratni tečaj, ki smo ga začeli izvajati po sproščanju ukrepov, je bil poseben zato, ker je udeleženkam pomenil in nudil tudi priložnost za druženje, pogovor in sprostitev, seveda ob želji do osvojitve novih znanj. Navdušene šivilje so se naučile rokovanja s šivalnim strojem, prvih šivov ob izdelavi obrazne pralne maske, krojenja in šivanja po meri narejenih izdelkov -  klasičnih/ nabranih/visokim pasom... Kako nadarjene in predane šivilje so, dokazujejo tudi njihovi prvi končni izdelki, to so krila, puloverji in oblekice, na katere sem tudi sama zelo ponosna.«

Vsaka veščina in novo znanje nas obogati, zatorej odkrivajmo in uresničimo priložnosti za to. Na Ljudski univerzi Postojna se bomo še naprej trudili izbirati raznolike vsebine, ki bi vas pritegnile in predvsem obogatile z novim znanjem ter dobrimi občutki ob tem. Naslednja priložnost za vse, ki si želite osvojiti šiviljske veščine, bo v jesenskem času.