Show menu

Zaključno srečanje krožka »Vrt nekoč in danes«

27. 5. 2021

Mogočne in čudovite, včasih skrivnostne in občutljive, blagodejne in koristne, pa tudi škodljive in nezaželene… so lastnosti rastlin, ki jih v okviru krožka »Vrt nekoč in danes«, spoznavajo navdušene udeleženke Univerze za tretje življenjsko obdobje.

Krožek, ki ga v okviru Ljudske univerze Postojna vodi izkušena in predana poznavalka narave Ana Tomazin, že skoraj desetletje navdušuje z raznolikimi in zanimivimi vsebinami, vezanimi na urejanje vrtov, poznavanje rastlin, izdelavo pripravkov in izdelkov…

Kako doživeta so srečanja, ki so jih udeleženke, ne glede na razmere in letošnjim stikom na daljavo, vendarle ohranjale enkrat mesečno, vse od septembra naprej, smo se prepričali ob včerajšnjem zaključnem snidenju, ko so se udeleženke odpravile opazovati in raziskovati bližnji Sovič, ki nudi raznolik nabor rastlin, tako tujerodnih, kot invazivnih, strupenih, zdravilnih… V družbi navdušenih upokojenk je pravzaprav vsak korak v naravi poseben. Vsaka rastlina ali roža ima svojo zgodbo in svoj pomen. Udeleženke radovedno prisluhnejo informacijam in nasvetom mentorice, si izmenjujejo mnenja, predvsem pa je to njihov čas, namenjen tudi povezovanju in druženju ter krepitvi prijateljskih vezi.

»Fajn nam je!« potrdi svojo izkušnjo z vodenjem krožka Ana Tomazin. »Udeleženke, ki se redno zbiramo, in nas je od 15 do 20, skozi predstavitve, oglede primerov, izmenjavo mnenj in informacij spoznavamo vrtove in načine zasaditev, primerjamo pretekle in današnje izglede ter navade. V okviru druženj spoznavamo posamezne rastline, njihove lastnosti, učinkovitost in tudi uporabnost za izdelke oziroma pripravke. Po odzivu in sodelovanju udeleženk, ki smo v času druženj postale prave prijateljice, gre pravzaprav za prijeten hobi, ki združuje zanimanje in ljubezen do gojenja in uporabe rastlin, obenem pa omogoča priložnost za aktivno preživljanje prostega časa ter tudi druženje, ki je ob tem neprecenljivo.«

Udeleženke krožka »Vrt nekoč in danes« se tekom leta zadržujejo tudi na Užitnem in čutnem parku v središču Postojna, v juniju pa izvedejo vsakoletno izmenjavo sadik, rastlin, semen, izdelkov, pripravkov. Krožku se vsako leto pridružujejo nove ljubiteljice vrtov, skupna vsem pa je sprostitev, ki jo daje svet raznolikih rastlin.

»Krožek obiskujem dve leti. Doma imam tudi sama vrt in rože, navdušena sem nad nasveti in novimi informacijami, ki jih z nami deli naša mentorica. Naša mesečna srečanja, ki so zelo prijetna, so zame pomembna priložnost za druženje, vsekakor pa so nova znanja vedno uporabna. Sama sem tekom obiskovanja krožka opogumila za izdelavo ognjičevega mazila, ki ga rada podarim družini in prijateljem ob posebnih priložnostih, in domačega zeliščnega čaja, ki ga obožujejo predvsem moji vnuki.« (Anita, udeleženka U3O)

»Sem velika ljubiteljica kmetijstva, vrtnarjenja. To je moj hobi, ki mi pomeni sprostitev. Urejam svoj vrt, ki se je v zadnjih desetih letih, s pomočjo koristnih nasvetov, preobrazil v precej rodovitnega. Srečanja pod vodstvom Ane Tomazin so res koristna, prežeta s številnimi zanimivimi in uporabnimi informacijami. Prijetno pa je tudi druženje.« (Barbara, udeleženka U3O)

Premalokrat smo pozorni na to, kaj nas obdaja. Postojmo, dotaknimo se rastlin, jih povohajmo, opazujmo, uporabimo. Narava je namreč tista, ki nas vedno sprejme in se jo lahko neomejeno naužijemo.