Show menu

Zaključili program, ki priseljencem omogoča lažjo vključitev v našo družbo

23. 6. 2021

Svoje izobraževanje so pred poletjem zaključili tudi udeleženci 180-urnega programa Začetna integracija priseljencev (ZIP), ki ga na Ljudski univerzi Postojna vsakoletno razpisujemo. Izobraževalni program se je začel v septembru 2020 in zaključil v sredini junija, vanj je bilo sprva vključenih 15 priseljencev, uspešno pa je program zaključilo 6 nadobudnih udeležencev.

Program za učenje slovenščine, namenjen priseljencem, omogoča pridobivanje znanja za osnovno sporazumevanje v okolju in vsakdanjem življenju. Namen le tega je krepitev integracije priseljencev v našo družbo.

Desetmesečni program je vodila izkušena predavateljica Katarina Temkova, ki izpostavlja tudi neformalne vezi in povezanost skupine: »V letošnji ZIP skupini so bili zbrani tečajnice iz Bosne, Hrvaške in Makedonije ter tečajnik iz Čila. Skupina je ne glede na to, da smo kar nekaj časa prebili na Zoomu, bila zelo povezana in sodelovalna. Tečajniki so se zavzeto in požrtvovalno učili slovenskega jezika in ga na koncu tudi dobro osvojili. Naše desetmesečno druženje pa se je razvilo tudi v pravo prijateljstvo. Zadnji dan tečaja smo se povzpeli na Sovič in druženje zaključili ob slastnem kosilu.«

Program Začetna integracija priseljencev, sofinanciran s strani Evropske unije in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, bo naša Ljudska univerza Postojna ponovno izvajala v septembru. Prijave že zbiramo.

Vabljeni k nam, poskrbeli bomo za prijetno učno izkušnjo, predvsem pa obogatili vaše znanje slovenskega jezika ter olajšali vašo prilagoditev v okolju.