30. 7. 2021
V okviru projekta Izobraževanje o sonaravni živinoreji in
okolju, ki ga izvajamo v partnerstvu Ljudska univerza Postojna, Ljudska
univerza Ilirska Bistrica, Kmetijsko gozdarski zavod Nova Gorica ter nosilci
kmetij Timotej Kovač, Andrej in Aleš Sedmak, Sandi Tomšič, Danilo Sojer in Uroš
Benec, smo danes uspešno izpeljali še eno izmed projektnih aktivnosti in sicer
strokovno ekskurzijo v osrednjo Istro, Pazin. Strokovni dogodek, ki je
vsebinsko nadgradil in popestril pretekle projektne aktivnosti, ki smo jih
izvedli v okviru delavnic, ogledov dobrih praks, dnevov odprtih vrat na
kmetijah in izobraževanj, je bil namenjen ogledu dobre prakse delovanja Agencije
za ruralni razvoj Istre (AZRRI), ki je primer celovitega povezovanja javnih
institucij in kmetijskih gospodarstev na področju kmetijstva, izobraževanja o
kmetijstvu in okolju ter razvoja podeželskih območij, kar partnerji zasledujemo
tudi v našem skupnem projektu.
Strokovne ekskurzije, ki je potekala v skladu z veljavnimi
ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa, se je udeležilo 21 udeležencev.
V Pazinu nas je sprejel gospoda Gordan Šubara, vodja Centra za trajnostni
razvoj živinoreje Istre AZRRI, ki je bil že v preteklem letu eden izmed naših
zunanjih predavateljev v okviru izobraževanj, namenjenih strokovni javnosti.
Ogledali smo si njihov obraz za zorenje in predelavo mesa, nato pa na
Gortanovem hribu v bližini Pazina obiskali še hleve za rejo istrskega goveda in
Edukacijsko gastronomski center s predstavitvijo delovanja in pokušino jedi.
Obisk in ogled prakse v tujini je bila zelo dobra priložnost za izmenjavo
mnenj, strokovnih pristopov ter predvsem prikaz zglednega povezovanja in
utrjevanja lokalnih proizvodov in proizvajalcev ter panog.
V okviru skupnega projekta, ki se zaključi v letošnjem
oktobru, bomo v avgustu in septembru izvedli še dve strokovni izobraževalni
delavnici na eni izmed partnerskih kmetij, pripravili predstavitveni video,
priročnik izobraževanj ter zaključno prireditev, ki bo zaokrožila dvoletna
prizadevanja, kako sonaravno kmetovanje, ki poudarja lokalne proizvode ter skrb
za naše okolje, približati čim širši javnosti.