Show menu

Ko čas zavrtimo 100 let nazaj...

6. 10. 2021

V okviru zadnjega Tedna vseživljenjskega učenja in v počastitev stoletnice ljudskih univerz, ki ga letos obeležujemo v okviru Zveze ljudskih univerz Slovenije, smo na naši Ljudski univerzi Postojna včeraj zavrteli čas nekoliko nazaj. Na delavnici Tekstil nekoč in danes, ki jo je vodila Mateja Premrl, oblikovalka tekstilij in oblačil ter mlada čuvarka izročila iz področja lanarstva, smo se znova spomnili na vrednost, ki so jo imela oblačila včasih. Ob zdajšnji dostopnosti in množični proizvodnji raznolikih oblačil, so bila včasih cenjena doma narejena in krojena oblačila. Veščine šivanja so bile torej zelo zaželene. Glede na veliko zanimanje za naše šiviljske tečaje ocenjujemo, da te spretnosti znova prevzemajo mlajše generacije, ki rade ustvarijo in šivajo unikatne kose oblačil.

Na tokratni delavnici je bil prikazan celoten postopek pridelave lanu in blaga, ki nastane iz njega. Ena izmed udeleženk je celo obudila spomin na svoje otroštvo ter se spomnila teh postopkov, ki jih je spretno izvajala v rodni Bosni. V nadaljevanju delavnice so se navdušene šivilje preizkusile v šivanju pralnih obraznih mask, ki so v zadnjem letu, naše obvezne vsakodnevne spremljevalke. Šivale so na overlock stroj, s katerim gre šivanje še hitreje kot na navaden gospodinjski stroj.

Vsekakor so stara obrtniška znanja tista, ki nam dajejo uporabne veščine tudi v tem sodobnem življenjskem slogu. Prav je, da jih cenimo in ob podobnih priložnostih obujamo ter uporabljamo v novih preoblekah in s svojim pridihom ustvarjalnosti.