Show menu

Pumovci so obeležili svetovni dan spanja

22. 3. 2022

Spanje je sicer naš vsakodnevni ritual, njegov učinek pa pogosto jemljemo samoumevno. Letošnji svetovni dan spanja (18. marec) je bil priložnost, ko so udeleženci našega PUM-o programa, s priložnostnim dogodkom, izpostavili pomen spanja na naše zdravje in počutje.

Za vse obiskovalce so v središču Postojne, na Užitnem in čutnem parku, pretekli konec tedna pripravili pomenljive plakate in grafike s pomembnimi dejstvi o spanju, jim podarili nekaj svojih izdelkov ter postregli z zeliščnim čajem in piškoti, ki so jih sami pripravili. Predvsem so bile udeležencem pomembne izkušnje, priporočila in navade, o katerih so skupaj poklepetali ter prijetno vzdušje in počutje, ki je zagotovo eno od dejavnikov, ki tudi naše spanje naredi prijetnejše.

Kot navajajo naši Pumovci, so v okviru svojih dnevnih aktivnosti, ki jih izvajajo v programu, kar nekaj časa posvetili pogovoru o svojih spalnih navadah. »Kar precej jih ima težave s spanjem. Vsi naši mladi so sami povedali, da se prepozno odpravijo v posteljo, da uporabljajo telefone/računalnike tik pred spanjem, da pogostokrat pojejo prevelik obrok, ki jim potem krati spanec, da preveč razmišljajo in posledično ne morejo zaspati ipd. Največ udeležencev je izpostavilo dejstvo, da predolgo časa preživijo pred ekrani (pogovori s prijatelji, gledanje raznih videov, preživljanje časa na druž. omrežjih …) in potem izgubijo občutek za čas. Nekateri so po tem, ko so ozavestili težavo, tudi zavestno pospravili telefone kakšno uro pred odhodom v posteljo in se tako pripravili na spanje.« izpostavljajo dejstva mentorji programa Pum-o.

Tudi v aprilu udeleženci programa PUM-o načrtujejo nove aktivnosti. Med drugim bodo v okviru vseslovenske prostovoljske akcije z imenom Dan za spremembe, v sodelovanju z drugimi lokalnimi društvi, izvedli čistilno akcijo.