Show menu

Zgodila se je Delavn'ca Postojna

7. 11. 2022

V času jesenskih počitnic med 2. in 4. novembrom 2022 je potekala prva aktivnost v sklopu Delavn'ce Postojna.

Kaj je Delavn'ca Postojna?

Delavn'ca je prostor, kjer bodo osnovnošolci med 6. in 9. razredom ustvarjali prototipe, projektirali, programirali, izdelovali preizkušali in uresničili svoje ideje. Delavn'ca Postojna kot delovni prostor, kjer mladi s pomočjo mentorjev snujejo svoje projekte in izdelujejo prototipe. Vse to prihaja v Postojno z naslednjim šolskim letom!

Da bi mladi začutili kaj sploh bomo v naši Delavn'ci počeli smo jim pripravili nekaj aktivnosti za pokušino. Preizkusili so se lahko znotraj štirih tematik; les, plastika, elektrika in energetika. Znotraj vsake so pridobili osnovno teoretično znanje in pripravili različne produkte.

Pri tematiki lesa so pripravili uro, pri elektriki malo vetrno elektrarno. Energetiki kot smo jim rekli, so pripravili energetski načrt svojega stanovanja oz. hiše. Skupina, ki se je ukvarjala s plastiko pa je zamaške plastenk pretopila in iz njih so ustvarili različne predmete. Od uhanov do skodelic in še marsikaj zanimivega.

Po končnih odzivih mladih udeležencev so se zelo zabavali in veliko novega naučili. Želja, da bi se čisto sami preizkusili s svojimi idejami je velika, zato bomo v prihodnosti veliko poudarka dali na njihove ideje in njihove želje.

Ob tem bi se zahvalili mentorjem, ki so mladim pripravili vsebine. Hvala Piki Katarini Širca, Neži Kapelj, Urošu Smrdelu in Adu Barbišu za čas in znanje, ki ste ga delili z mladimi. Hvala Nini Kapelj Lukman, ki je bdela nad programom. In hvala Tini Bazjako in Ljudski univerzi Postojna za pomoč pri organizaciji. Posebna zahvala gre tudi podjetju 3CNC, ki je sofinanciralo izvajanje Delavn'ce.

Se vidimo na naslednji aktivnosti Delavn'ce Postojna!