Show menu

O sonaravnem kmetovanju in živinoreji tokrat na Jurščah

Kljub deževnemu ponedeljku, vreme ni odvrnilo udeleženk Univerze za tretje življenjsko obdobje Postojna od obiska kmetije Sedmak na Jurščah, ki je glede na razmere potekal v okviru vseh predpisanih ukrepov. V okviru projekta Sonaravna živinoreja in okolje je namreč eden od ciljev širši javnosti, sploh ranljivim skupinam v našem okolju, ki jih sicer k tovrstnim izobraževalnim dejavnostim težje pritegnemo, predstaviti pomen sonaravnega kmetovanja in lokalno pridelanih izdelkov.

Osnovna dejavnost družinske kmetije Sedmak je reja živali. Glavnino predstavlja vzreja ovc in koz, sicer imajo še konje in osle. Kmetija vzreja tudi pastirske pse pasme Tornjak, s katerimi, kot partnerji, sodelujejo tudi v projektih. V realizaciji je tudi dopolnilna dejavnost na kmetiji (predelava in prodaja mesa na domu ter klavnica za drobnico in prašiče). Živali približno pol leta pasejo na suhih kraških pašnikih, ko pa nastopi zima, žival uhlevijo do spomladi.

Gospodarja kmetije, Aleš in Andrej Sedmak, sta udeležencem pripravila prijetno dopoldne, bistvo katerega je bilo spoznati dejavnosti na kmetiji, se sprehoditi po idiličnih bližnjih pašnikih, si ogledati živali ter tudi poskusiti okus domačih mesnin ter sira.

Današnji pobeg na kmetijo je bil znova prijetna izkušnja, priložnost za nove informacije in nenazadnje opomnik, kako pomembne so kmetijske površine, ki nas obdajajo v našem okolju, saj ima sonaravno usmerjena živinoreja prednosti tako za zdravo življenje kot tudi ohranjanje in trajnost naše narave.