Show menu

Dneva odprtih vrat na kmetiji Sedmak in Kovač

V okviru projekta Izobraževanje o sonaravni živinoreji in okolju sta ta vikend svoja vrata odprli Kmetija Kovač iz Palčij ter Družinska kmetija Sedmak iz Juršč.

Obiskovalce je na kmetiji privabila ljubezen do narave in živali pa tudi zanimanje za vpogled strokovnih vsebin v praksi. Obe kmetiji se namreč lahko pohvalita z velikimi pašnimi površinami, na katerih sonaravno redijo govedo, drobnico in koze. Prikaz življenja na kmetiji, delo z živalmi, skrb za pašnike, lastnosti živali in še veliko drugega so bile vsebine, ki so zanimale obiskovalce različnih profilov. Pridružili so se nam namreč kmetovalci in strokovnjaki na področju kmetijstva, pa tudi družine z otroci, ki so si svoj prost dan popestrile z obiskom kmetije.

Dneva odprtih vrat sta nedvomno dosegla svoj namen in izkazala zanimanje širše javnosti za sonaravno živinorejo in okolje, kar je tudi eden izmed ciljev projekta. Poleg tega sta se obe partnerski kmetiji odlično izkazali pri vodenju obiskovalcev in prenosu znanja, saj je izobraževalni vidik v tem primeru lahko pomembna dopolnilna dejavnost na kmetiji, kar si prizadevamo tudi v okviru vseh projektnih aktivnosti.

Veseli nas navdušenje, pristnost in radovednost, ki jo v okviru našega projekta in obiskov kmetij izkazujejo raznoliki udeleženci. Predvsem pa so pri tem pomembna prizadevanja partnerskih kmetij, ki nam omogočajo priložnost, da spoznavamo pomen ohranjanja sonaravnega kmetijstva kot vira zdrave hrane, varuha okolja in naravnega bogastva.

Konec meseca junija, v nedeljo, 27. junija ob 16. uri, bo svoja vrata obiskovalcem odprla tudi Domačija Sojer iz Postojne, ki nadaljuje dolgoletno družinsko tradicijo vzreje avtohtone slovenske pasme hladnokrvnih konj. Vabljeni!